July 23, 2021

"El fingidor", de Pep Tosar, arriba al Principal per retre homenatge a Pessoa

Aquesta coproducció amb el Festival Grec de Barcelona es representarà el 29 de juliol

El fingidor és un espectacle multidisciplinar de Pep Tosar sobre Fernando Pessoa i la seva obra, un muntatge teatral en la línia dels anteriors espectacles biogràfics sobre poetes creats per Tosar, com Federico García, Esquena de Ganivet, Poseu-me les ulleres o La casa en obres; sobre Lorca, Damià Huguet, Estellés o Blai Bonet. El fingidor es representarà a la Sala Gran del Teatre Principal el 29 de juliol a les 20 hores.

Aquest muntatge conjuga teatre, poesia, circ, música i documental, tot un seguit de recursos al servei de Pep Tosar per retre homenatge a la immensa i complexa figura del poeta portuguès més important de tots els temps i, sens dubte, un dels creadors de poesia més significats del segle passat.

Fernando Pessoa és, al costat de Elliot, Rilke, Pasolini o Lorca, un dels poetes més rellevants del segle XX. Si bé en el seu temps i, fins i tot, durant les dècades que varen seguir a la seva mort, va ser fins i tot assenyalat com un boig afectat per algun tipus de trastorn psicòtic, avui dia la seva vigència és indiscutible, car molts dels seus versos encara interpel·len directament al cor, la ment i a l’ànima de l’home d’avui. 

Amb els seus espectacles, Tosar ens proposa reflexionar, des del punt de vista estètic i teatral, sobre la condició humana i la seva diversitat, convidant l’espectador a copsar la complexitat de l’existència. Havent il·lustrat ja artísticament personatges de la mida de Lorca, Blai Bonet, Bernhard o Estellés, ja feia temps que tenia totes les seves energies posades en assumir el repte d’encarnar la figura del poeta que fugia del seu propi cos per intentar ser la veu poètica i existencial d’una espècie d’anima mundi. Afrontar el desafiament de recrear l'univers de l'escriptor portuguès no és senzill... i cal destinar recursos artístics, sensibilitats i enfocaments diversos per reflectir l’enormitat de la seva figura.

El fingidor centra la seva dramatúrgia en el mateix Pessoa i els seus principals heterònims: Alberto Caeiro, Alvaro de Campos, Ricardo Reis i aquell semi-heterònim tant proper a ell anomenat Bernardo Soares, però també en recórrer la infantesa d’aquell nen que passà de viure del bell mig de Lisboa a Sudàfrica, el seu retorn a Portugal i la seva importància en la creació de les Vanguardes, així com el seu amor a Ofelia Queiróz o quines van ser les últimes paraules que va escriure.

Damunt de l’escenari, tot plegat es materialitzarà en un format de muntatge multidisciplinar, que recorrerà al text i la dramatúrgia, però també a d’altres llenguatges i disciplines. 

Pep Tosar, a més de concebre l’espectacle (juntament amb Evelyn Arévalo) i dirigir-lo, també posarà veu als textos conductors: poesia, però també prosa, assaig, cartes, entrevistes... creant imatges suggerents i magnètiques.

A la dramatúrgia, literatura i la poesia, doncs, s’afegiran els elements i recursos documentals, la música i –com a novetat- enguany entra en escena el circ, en particular el funambulisme. La companyia Hotel Iocandi, formada pels artistes Tomeu Amer i Griselda Juncà contribuiran a aquest homenatge. Perquè les possibilitats que brinda el llenguatge del circ són l’espai ideal per a acollir dramatúrgicament els heterònims de Pessoa.

La música en directe òbviament també serà protagonista. Unes notes de  sonoritat portuguesa -no necessàriament el previsible fado- planejaran sobre cada harmonia per evocar-nos les coordenades del poeta de Lisboa. L’encarregada de donar aquesta veu a Fernando Pessoa serà la Joana Gomila, acompanyada per la compositora i pianista Elisabet Raspall.

I, com en els anteriors espectacles de la cia, l’audiovisual tindrà un paper destacat. Les filmacions del realitzador mallorquí Agustí Torres contribuiran a completar aquest retrat, amb imatges rodades a Portugal, d’una Lisboa que respira Pessoa, que  ajuden a conferir a l’espectacle un caràcter marcadament poètic, també donaran espai a testimonis de qui han estudiat a fons l’obra de Pessoa amb entrevistes a especialistes com Maria José de Lancastre (estudiosa portuguesa),  Richard Zenith (especialista americà i biògraf de Fernando Pessoa), Perfecto Cuadrado (professor de la UIB, lusista reconegut i traductor del Libro del desasosiego al castellà), Jerónimo Pizarro (Especialista en Pessoa) o Nicolau Dols (traductor del Llibre del desassossec al català).



News