Jan. 26, 2018

El Teatre Principal organitza la jornada professional 'Dansa i ciutadania'

El Teatre Principal acollirà durant tot el dia la jornada dedicada a Dansa i ciutadania, un encontre de professionals del món de la dansa i de les arts escèniques per reflexionar sobre “la coresponsabilitat cultural i artística dels espais públics amb el seu entorn”.

Aquesta jornada, organitzada pel Teatre Principal de Palma amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics, ha reunit a professionals de la dansa i d’equipaments escènics públics de nombroses ciutats d’Espanya i d’Europa com Katja Somrak, directora adjunta de Dance Theatre Ljubliana, d’Eslovènia; Rostan Chentouf, gerent del Centre Choréographique National de Montpellier, de França; Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors de Barcelona; Tena Busquets, directora del Festival Sismògraf; o Natalia Álvarez, directora del Centro de Danza del Canal, de Madrid, entre d’altres. Així mateix, també hi han assistit nombrosos programadors de teatres públics de Mallorca, així com professionals com Maria Antònia Oliver, Pau Bachero, Lluki Portas o Marta Barceló. Entre els programadors de teatres públics mallorquins cal destacar a Carme Suárez, de l’Auditori d’Alcúdia; Pere Santandreu, de sa Màniga de Cala Millor; Joan Matamalas, del Teatre d’Artà; o Pere Cortada, del Teatre de Capdepera.

La jornada ha estat inaugurada per Rafel Creus, director insular de Cultura del Consell de Mallorca, que ha estat acompanyat de Francesc Rotger, director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, i de Carlos Forteza, director del Teatre Principal de Palma.

La jornada Dansa i ciutadania vol col·laborar a establir vincles, sinèrgies i complicitats entre els equipaments escènics públics, els creadors i els ciutadans. Per això, aquesta jornada s’ha plantejat a partir de quatre preguntes bàsiques: Com podem acollir, més enllà de l’exhibició, propostes artístiques de dansa en el nostre municipi?; com podem implicar els ciutadans amb els artistes, amb els seus llenguatges i amb les seves peces?; com podem generar dinàmiques i complicitats que afavoreixin la coresponsabilitat entre equipaments de referència i altres espais i infraestructures?; i com podem acompanyar artistes i professionals de la dansa per a que la mobilitat interior i exterior sigui fluïda i dinàmica?.

Sinèrgies entre institucions

Sobre aquestes relacions i dinàmiques, Carlos Forteza, ha posat l’exemple del Teatre Principal, que segueix una línia tendent a aprofundir en aquesta interrelació. “Aquesta jornada està relacionada tant amb el nou model de producció pròpia que estam aplicant al Teatre com al nou programa de vinculació del Principal amb tres centres de creació de l’illa (Eima de Maria de la Salut, La Fornal de Manacor i el CINE de Sineu, amb els qual acabam de signar un conveni per treballar en xarxa”.

Forteza ha insistit en “la col·laboració entre institucions per crear una comunitat viva integrada per públic, creadors i investigadors. Perquè junt podem general polítiques culturals eficients i transformadores a llarg termini”.

Cloenda

La jornada clourà amb l’estrena del muntatge de dansa Las Muchísimas, una obra de la companyia Mariantònia Oliver amb producció del Teatre Principal, que compta amb la intervenció de 17 dones de Mallorca, Catalunya i Eslovènia d’edats entre els 61 i els 75 anys. Aquest muntatge, que es va fer a partir de tallers de dansa amb les dones participants, és un bon exemple de sinèrgia i complicitat amb els creadors i la ciutadania.

Las Muchísimas també es representarà el dia 27 al Teatre Principal a les 20 hores, i el diumenge 28 de gener a l’Auditori d’Alcúdia a les 18 hores.


Watch programme


News